Panduan Khasiat Bijirin Penuh
PANDUAN KHASIAT BIJIRIN PENUH.
Amalan pengambilan bijirin penuh
memberikan kesan yang positif terhadap kesihatan manusia. Kita semamangnya
banyak mengambil bijirin setiap hari, namun begitu adakah bijirin yang diambil
tersebut terdiri daripada bijirin penuh? Bijirin penuh terdiri daripada
komponen bran, germa, dan endosperma. Ia kaya dengan sumber protein,
antioksidans, fiber, kalsium, asid lemak perlu, pelbagai vitamin, dan mineral.
Menurut Panduan Diet Malaysia 2010, separuh
daripada pengambilan bijirin penuh harian terdiri daripada bijirin penuh, iaitu
2-4 saiz sajian sehari.
Antara sumber
makanan bijirin penuh adalah biskut bijirin penuh, roti bijirin penuh, barli,
bertih jagung, beras perang, oat, pasta/mee bijirin penuh, bijirin sedia
dimakan, muesli, dan granola bars.
Keputusan kajian
epidemiologi menunjukkan bahawa individu yang mengambil bijirin penuh melebihi
satu saiz sajian sehari mempunyai jisim tubuh yang lebih baik. Hal ini kerana
bijirin penuh memberikan rasa kenyang yang lebih lama berbanding produk makanan
yang lain.
Panduan pengambilan
Satu sajian bijirin penuh adalah
bersamaan dengan 16 gram. Berikut merupakan contoh satu sajian bijirin penuh-:
·
Sekeping roti 100% bijirin penuh
·
½ cawan pasta/mee bijirin penuh
·
½ cawan beras perang
·
½ cawan oat
·
1 cawan bijirin sedia dimakan
·
3 keping biskut bijirin penuh
Para pengguna juga boleh membezakan
produk bijirin penuh dengan bijirin yang terproses dengan melihat “whole grain
stamp” pada label makanan. Jika isi kandungan yang pertama dalam label makanan
terdiri daripada produk bijirin penuh misalnya oat, makanan tersebut boleh
diklasifikasikan sebagai produk bijirin penuh kerana sebahagian besar isi
kandungan produk tersebut terdiri daripada bijirin penuh.
Oleh itu, amalkan pengambilan bijirin
penuh dalam diet harian kerana selain daripada membantu dalam pengawalan berat
badan, ia juga kaya dengan nutrien dan boleh menghindari daripada risiko
penyakit-penyakit yang berbahaya.
slm
ReplyDelete